Slut med underbetaling

Digital platform bryder mønstret med ringe forhold for ansatte

Platformen Chabber.com har valgt at ansætte unge, som tager vagter som tjenere igennem platformen. Dermed gør firmaet op med de ofte meget ringe vilkår, som andre deleøkonomiske tjenester tilbyder deres arbejdskraft. Andre platforme bør overveje at påtage sig arbejdsgiveransvaret, lyder det fra Chabbers direktør.

Da Sebastian von Wildenrath Løvgreen startede Chabber for få år siden, var det som en almindelig digital platform, men nu har han ændret forretningsmodellen til et mere traditionelt vikarbureau.  Da Sebastian von Wildenrath Løvgreen startede Chabber for få år siden, var det som en almindelig digital platform, men nu har han ændret forretningsmodellen til et mere traditionelt vikarbureau.

Når en restaurant hyrer en tjener igennem platformen Chabber.com, skal tjeneren have den samme løn og de samme vilkår som restauratens andre ansatte.

Chabber har nemlig som den eneste digitale platform i Danmark valgt at ansætte de unge, der arbejder igennem platformen som tjenere, bartendere eller køkkenhjælpere.

Dermed bryder Chabber det mønster, som ellers kendetegner de deleøkonomiske tjenester, der videreformidler arbejdskraft. De fleste af den slags digitale platforme – eksempelvis Happy Helper og Handyhand – ansætter ikke dem, der arbejder via platformen. Det betyder ofte, at arbejderne ifølge fagbevægelsen har ringe løn og usikre vilkår.

Ved at ansætte folk er Chabber reelt blevet til et vikarbureau, som lejer tjenerne ud. Og vikarlovgivningen slår fast, at ingen vikar må tilbydes ringere vilkår end de fastansatte.

 

Restauranterne og barerne kan altså ikke bruge de unge ‘chabbers’ som billig arbejdskraft. Og dem, der arbejder via platformen, slipper for de mange problemer, der kan opstå, når man som platformsarbejder befinder sig i gråzonen imellem lønmodtager og selvstændig. De ansatte hos Chabber er sikret rettigheder som feriepenge, pension og arbejdsskadeforsikring lige som alle andre lønmodtagere.

Overgangen fra digital platform til vikarbureau har også gjort livet meget lettere for Chabbers direktør, Sebastian von Wildenrath Løvgreen.

»Vi indså hurtigt, at tiden ikke er moden til den model, hvor platformen ikke har noget arbejdsgiveransvar, hvor det bare er en ekstrem udgave af det frie marked. Med vikarmodellen matcher vi det arbejdsmarked, vi agerer på, og vi lægger os ikke ud med nogen, så vi kan koncentrere os om at drive forretning. Det er super rart,« siger han.

Vi kombinerer en smart teknologi med et arbejdsgiveransvar. Sebastian von Wildenrath Løvgreen, direktør for Chabber 

Sebastian von Wildenrath Løvgreen sender en opfordring til andre platforme i deleøkonomien, som formidler arbejdskraft, til at overveje at påtage sig arbejdsgiver-ansvaret over for dem, der arbejder igennem deres platform.

»Det er ikke fordi, vi har fundet den geniale løsning, men vi formår at kombinere en smart teknologi med et arbejdsgiveransvar. Og vi har aldrig fungeret bedre, så jeg synes, at de andre platforme skal undersøge mulighederne for at komme herover.«

 

Slipper for gråzone

Chabber startede som en digital platform, der lige som eksempelvis Happy Helper formidler kontakt mellem privatpersoner, som tilbyder deres arbejdskraft, og private eller virksomheder, som ønsker at købe et par timers arbejde. Men Chabber har nu udviklet forretningskonceptet til et mere klassisk vikarbureau.

De, der arbejder igennem Chabber, er omfattet af overenskomstsystemet og den lovgivning, der gælder alle ansatte i Danmark. Anna Ilsøe, forsker ved Københavns Universitet

Andre platforme udvikler deres forretningskoncept i en anden retning og formidler kontakt mellem virksomheder og selvstændige, der tager større opgaver og er selvstændige på fuld tid, forklarer lektor Anna Ilsøe, som forsker i digitale platforme ved Københavns Universitet.

»Vi har i Danmark meget klare regler for henholdsvis selvstændige og for lønmodtagere, men hvis man arbejder igennem en platform – uden at være registreret som selvstændig – så kan man rent praktisk lande i en gråzone i en række situationer.«

»Chabber har valgt at håndtere de besværligheder ved at lave en form for vikarbureau. Dermed bliver de, der arbejder igennem Chabber, omfattet af overenskomstsystemet og den lovgivning, der gælder alle ansatte i Danmark,« siger Anna Ilsøe.

I LO-fagbevægelsen ser man Chabber som et godt eksempel på, at platforme, der lejer arbejdskraft ud til virksomheder, bør reguleres som vikarburauer.

»Derfor bør man skrue op for håndhævelsen af lovgivningen. Men der er også mange platforme, der lejer arbejdskraft direkte ud til private, hvor vikarlovgivningen i dag måske ikke giver beskyttelse. Mange af disse platforme er reelt arbejdsgivere og skal behandles derefter,« siger næstformand Nanna Højlund.

Ret til at være freelancer

Chabber er den første danske platform, der ansætter alle, der arbejder igennem platformen. Men en anden platform, meploy, som også formidler ufaglært arbejdskraft til virksomheder, er netop begyndt at tilbyde egentlige ansættelser til dem, der får længerevarende job igennem platformen.

Den simple løsning, der ofte bliver brugt – at alle platforme skal agere arbejdsgiver – er jeg meget uenig i. Michael Bugaj, direktør for meploy 

»Folk der leder efter arbejde kan vælge, om de vil arbejde en dag om ugen og forblive selvstændige, eller de kan vælge længerevarende job, hvor vi agerer arbejdsgiver,« forklarer direktør Michael Bugaj fra meploy.

Opfordringen til at påtage sig det fulde arbejdsgiveransvar tager han dog ikke imod.

»Den simple løsning, der ofte bliver brugt – at alle platforme skal agere som  arbejdsgiver – er jeg meget uenig i. Jeg har set mange platforme, som starter med bare at forbinde personer og virksomheder, og så skifter de til at ansætte arbejdskraften for at forbedre serviceniveauet.«

»Andre platforme fungerer som rekrutteringsbureauer, og vi kan ikke forvente, at de skal være arbejdsgivere for alle freelancere. Folk burde også have ret til at være freelancere og ikke blive ansat af deres agenter,« mener Michael Bugaj.

Link til artikel: https://www.ugebreveta4.dk/deleoekonomisk-platform-vores-medarbejdere-skal-have_21079.aspx#

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *